2014. október 2., csütörtök

Az én harcom: PCOS; IR

Sziasztok!

Ez a mai bejegyzés valószínűleg a legszemélyesebb írás lesz a blogon. Régóta akartam már nektek írni az én "harcom"-ról, azaz a betegségemről. Nemrégiben tudatosodott bennem az egész, így még mindig az események hatása alatt vagyok, néha borúsan látom a dolgokat, de általában nem:) Ez a dolog nem más mint a PCOS és IR, azaz a policisztás ovárium szindróma és az inzulinrezisztencia.


Nem titok, hogy néhány hónapja nagyon szeretnénk, ha bővülhetne a kis családunk, minden vágyunk, hogy a szerelmünknek beérjen az a bizonyos gyümölcse. Nem nagyon akart összejönni a dolog, mivel nagyon rendszertelen lett az utóbbi időben a menstruációm. Úgy másfél éve tüdőgyulladásom volt, így sajnos kórházba kerültem, ahol is kikerülhetetlen volt a szteroid tartalmú gyógyszer. Ekkor felhívta a figyelmemet az orvos, hogy ez bizony okozhat a menszeszemmel kapcsolatban kavarodásokat. Ezért nem is gondoltam semmi rosszra, mikor a kórházban töltött idő után nem akart megjönni idejében, gondoltam ugye, hogy a gyógyszerek miatt. Nőgyógyásznál is voltam, aki elmondta, hogy minden a legnagyobb rendben, sajnos nincs baba a kimaradás hátterében, de ő is a kórházi kezelésre és a stresszes életmódra fogta. Hiába mondtam én, hogy nem élek stresszes életet, kiegyensúlyozott a hátterem, azt felelte, hogy sokszor nem is érezzük, milyen idegesek vagyunk, úgyhogy ez lehet az oka. Vártam, vártam, abban a tudatban, hogy semmi bajom nincsen, csak felborult az egész szervezetem napirendje, de helyre fog állni. Aztán egyszer csak megjött, örültem, majd megint sokáig semmi. Gondoltam, hogy ennek a fele sem tréfa, úgyhogy újra meglátogattam a dokim, aki újra csak megnyugtatott, hogy tökéletesen egészséges vagyok, úgyhogy relax. 


Közben a nyakamon hátul megjelent egy fura folt, ami előtte nem volt ott, egy barnás elszíneződés. Elmentem hát a bőrgyógyászhoz is, aki azt mondta, hogy a nagyon hosszú hajam miatt van, nem tud szellőzni a bőröm. Már akkor is csodálkoztam, hogy szerintem akkor pattanásos lennék, de ő is megnyugtatott, hogy minden ok, minden rendben. Nemsokkal ezután nagyon száraz lett a fejbőröm, és elkezdett hullani a hajam is, nah nem olyan nagyon, de azért volt különbség a korábbi, természetes hajhulláshoz képest. Elmentem hát egy hajgyógyászhoz, aki azt mondta, hogy nagyon sűrű a hajam és emiatt száraz a fejbőröm, ő is azt tanácsolta, hogy vágassam rövidebbre. Én ezt meg is tettem, közel 35 centit vágattam a hajamból, mondanom sem kell változás az nem volt. Nah itt lett elegem.

Eközben a környezetemben mindenki terhes lett, még az is aki nem akart, nálam pedig semmi, akármennyire is szerettük volna. Gondoltam egyet és az orvosom helyett új nőgyógyászt kerestem. Már időpontot foglalni is kész öttusa volt, de gondoltam, hogy ilyen nagy nevű magánorvos, nekem mindent megér. Eljött a várva várt időpont, én pedig már jóval hamarabb ott várakoztam a (gyönyörű) váróteremben. Kismamák jöttek-mentek, gondoltam, hogy ez jó jel. Mikor végre bemehettem, akkor nagyon megnyugtatott a doki, hogy jó helyen vagyunk, elkezdünk egy mindenre kiterjedő kivizsgálást. Kérdezte, hogy mennyire szeretnék intenzíven nekiállni a dolognak. Mondtam, hogy a lehető legjobban. Így is lett, levette persze a rákszűrést, megvizsgált, mondta, hogy nagy bajt nem lát, de ez persze nem jelent semmit. Beszéltünk hosszasan a tapasztalatokról, élményekről, mikor is megjegyeztem, hogy anyukámnak gondja van a pajzsmirigyével. Abban maradtunk, hogy csinálunk egy nagy labort, hormonokkal, pajzsmirigy adatokkal, stb., de javasolt egy táplálék kiegészítőt, az Inofolic-ot és D-vitamint, illetve felírt néhány gyógyszert. Ekkor közel 50.000 forintot hagytam a patikában, de úgy voltunk vele, hogy kit érdekel, ha eredménye lesz. Elmentem ezután a vérvételre, ahol is kijött, hogy minden hormon szint a normális tartományban van, minden ok, kivéve a máj értékeket. Elmentem az eredménnyel a háziorvosomhoz, aki egy szaktekintélynek számító belgyógyász. Megvizsgált, megnyomkodott, majd azt mondta, hogy nem érti miért magasabbak a máj értékei, de nem kell aggódnom, biztos nincsen baj, mert annyira nem durvák ezek az értékek. A vérvétel kapcsán volt terheléses cukor is, ami szintén jó lett, így ennek is örültem. 

Ezután visszamentem a nőgyógyászhoz, aki újra megvizsgált, mondta, hogy ő csak nem nyugodott meg a májjal kapcsolatos eredmények láttán, illetve hiányolta, hogy nem csináltak glükóz terhelést. Tanácsolt egy specialistát, akihez közel 2 hónapra kaptam csak időpontot. Mikor felhívtam a rendelőt, akkor kiderült, hogy itt is vár rám egy vérvétel, mégpedig egy hajnali 6 órás. Mondom oké, mit nekem már tűszúrás. Közben megjött a rákszűrés eredménye, amely gyulladást mutat (Kiakadás!), illetve megismételtük a májértékek vérvételét is. Voltam nyaki és hasi ultrahangon is, mire kiderült, hogy bár nincsenek cisztáim, mégis PCOS-s vagyok. De mi is az a PCOS? 


A magyar elnevezés elég megtévesztő. Hiszen én vagyok az élő példa arra, hogy cisztáim nemigen vannak, de mégis ez a bajom. A képen láthatóak a jellemző tünetek. Nálam a hajhullás, a hajzsírosodás, a vállon lévő pattanások, a rendszertelen menstruáció, az állon jelentkező pattanások, a nyaki barnás elszíneződés, az úszógumi és a teherbeesési nehézségek voltak a tünetek, azaz sok belőlük még ma is.

Emellett az IR-is befigyel, azaz az inzulin rezisztencia:


Úgyhogy sok minden még eddig nem történt, de már legalább tudom, hogy mi a baj. Most jön a 4 pilléres kezelés, mely ebből áll:



Ha esetleg rád is jellemző valamelyik tünet, vagy csak szeretnéd magad bebiztosítani, hogy nincs ilyen betegséged, akkor fejben végezd el ez a tesztet:

Kérem, válaszoljon a kérdésekre!
Ha legalább 3 kérdésre Igen-nel válaszolt,  konzultáljon kezelőorvosával!

1.          Van-e túlsúlyod?
2.          A súlytöbbleted főleg a derék/has környékére koncentrálódik?
3.          A testsúlytöbbletet hirtelen, váratlanul szedted fel?
4.          Nehezen megy a fogyás?
5.          8 vagy kevesebb menstruációd van egy évben?
6.          Menstruációd csak gyógyszerrel hozható meg?
7.          Nehezen esel teherbe vagy egyáltalán nem sikerül?
8.          Tapasztalsz-e szőrösödést az állon, az ajkak környékén, a mellen, hason, háton, karon, combon?
9.          Vékonyszálú a hajad, hullik?
10.        Zsíros, pattanásos a bőröd?
11.        Arcodon, válladon vannak-e csomós, gennyes göbök?
12.        Nyakon, hónaljban, a lágyékban van-e barnás elszíneződés?
13.        Van-e cukorbeteg vérrokonaid között?
14.        Találtak-e petefészkeidben egynél több cisztát?
15.        Családodban van-e valakinek cisztás petefészke?
16.        Tapasztalsz-e hirtelen éhségérzetet, édesség utáni vágyat?


Itt tartok most, szerdán megyek egy újabb híres specialistához, aki remélem segít a harcomban. Eddig azt tettem, hogy gyökeresen megváltoztattam az étrendemet, teljesen áttértem egy egészségesebb, tisztább táplálkozásra, száműztem a cukrot és a lisztet. Már 2 hét alatt is érezhető a változás, a nyaki barna elszíneződés rengeteget halványodott, a hajam és a fejbőröm kezd normalizálódni, a bőrömről eltűntek a pattanások. Naponta legalább 5x eszek, ami először nagyon nehéz, de már kezdem szokni. Kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, kíváncsian várom a jövőt. 

Rátaláltam néhány nagyon jó közösségre, ahol más PCOS/IR betegekkel tarthatom a kapcsolatot, segítenek mindenben és nagyon sokat tanultam tőlük. 
A képek a PCOS Szívügy alapítvány Facebook oldaláról vannak, innen: https://www.facebook.com/pcosszivugyalapitvany

Esetleg közületek érintenek még valakit ezek a problémák?

19 megjegyzés:

  1. Igen, sajnos. :( IR-t nem állapítottak meg, de a PCOS nálam is jelen van, már egy éve, hogy tudok is róla. Babát mi most tervezünk. Esetleg meg tudnád írni a dokik nevét, akiket felkerestél? Szeretnék nődokit váltani, pontosabban más véleményét is meghallhatni, de tobzódom a nevek sokaságában. Köszönöm szépen előre is!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Kitartás, ennyi utánajárás és kezelés meg az új étrend meghozza az eredményt hamarosan! :-)
    A napi 5 étkezés nagyon durva, nekem 6 kell kötelezően a terhességi cukor miatt, szerintem hasonló, mint neked, a cukor miatti tanácsadáson volt IR-es kismama is, ugyanaz (most) a diétája, mint nekem...
    Drukkolok! :-))

    VálaszTörlés
  3. Első Réka: Sajnos szerintem nem segítség neked, hogy ha megírom az orvosaim nevét, ugyanis én Debrecenben élek, és úgy látom, hogy te pesti vagy. Egyébként én most már dr. Zatik Jánoshoz és Valicskó Viktóriához járok. Pesten a http://mensmentis.hu/ központról hallottam jókat.

    VálaszTörlés
  4. Hallottam már a Zatik nevet...éppen tegnap beszélgettünk erről a barátnőmmel, aki hozzá jár. Van debreceni kötődésem, Debrecen környékén nőttem fel! :)

    VálaszTörlés
  5. Második Réka: Gratulálok először is a babához, de napi 6 étkezés? Azta, az nagyon durván hangzik! Köszi:)

    VálaszTörlés
  6. Remelem nem veszed rossz neven, de lattam Instagramon, hogy Neocitrant iszol, ebbol egy zacsko 20 gramm cukrot tartalmaz! Ez borzaszto sok, igyal inkabb rubophen thermo-t, az csak 2,5 gr-ot.

    VálaszTörlés
  7. Kinga! Dehogy veszem rossz néven! Sajnos láttam én is, mert most már mindennek utána nézek, de sajna csak ez volt itthon, így hát megittam, de szörnyes édesnek találtam. Lehet, hogy máris változott volna az ízlésem? Úgyhogy ezentúl inkább csak facsart citromot iszok:)

    VálaszTörlés
  8. Kitartás!!! Nagyon drukkolok neked! Remélem a következő személyes posztod már egy pozitív terhességi teszt lesz és a kerekedő pocak =)

    VálaszTörlés
  9. Köszi! :-)
    Igen, sajnos reggel 7-este 10 között van 3 óránként étkezésem. 155 gr ch/nap... A vicc az hogy se reggel 7-kor, se este 10-kor nem megy könnyen az evés...
    Nem is tudom, hogy tudnám ezt munkahelyen összehozni...
    Répacukrot fogyaszthatsz picit, vagy nem?

    Ami az ízlést illeti, szerintem viszonylag hamar átszokik az ember a más ízekre, ami nekem nehéz, az a számolgatás állandóan plusz az ötletelés, hogy mi legyen a hami...

    VálaszTörlés
  10. Szia Márti! Köszi:) Hú de jó lenne...Izike csodaszép, puszilom!

    VálaszTörlés
  11. Réka: az ötletelés nekem is kissé nehéz, meg az előre főzés minden este..A vacsi nekem is nehéz, meg persze a melóhelyen tartani az időrendet az szinte lehetetlen, plusz minden reggel úgy indulok el, mint egy nagymama, aki az unokákhoz megy.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szurkolok Neked, remélem, hogy most már tényleg jó kezekben vagy, és a diéta, a kitartás és az elszántság idővel meghozza a gyümölcsét, hidd el megéri, én már csak tudom :).
    Sajnos a várakozás nem egyszerű, az ember néha olyan tehetetlennek érzi magát, főleg mikor tényleg azt látja, hogy körülötte már mindenki babázik... én eleinte nehezen dolgoztam fel, hogy miért történik velem/velünk mindaz, ami és miért nem lehet természetesen úton babánk, de ez már nem számít, a lényeg, hogy sikerült, és kívánom, hogy rendbegyere és mihamarabb repüljön hozzátok is a gólya :).

    VálaszTörlés
  13. Drukkolok a mihamarabbi babához! Nem egy ismerősöm lett így kezeléssel hamarosan kismama!

    VálaszTörlés
  14. Alexandra: Nagyon köszönöm és bevallom néha te és a ti példátok ad erőt!

    VálaszTörlés
  15. Alexandra Kempfné G : Köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szorítok Nektek! Remélem, hamarosan hozzátok is száll majd a hosszúcsőrű békavadász ;-)

    VálaszTörlés
  17. Szia, mar regota olvaslak, de ez az elso hozzaszolasom. Szemelyes erintettsegem van nekem is a temaval kapcsolatban,en is ugyanezzel a betegseggel kuzdok, bar egyelore meg nincs napirenden a gyerektema. Orulnek, hogyha a megvaltozott taplalkozasi szokasaidrol kicsit reszletesebben irnal (persze, csak ha van kedves es idod) mondjuk kulon neki szant posztok kereteben. En is probalok odafigyelni ez etkezesemre, de sajnos egy kialakitott rendszert meg nem vezettem be, ugyhogy minden tanacsot orommel fogadok.
    En is drukkolok Neked!

    VálaszTörlés
  18. Agi:Köszönöm a drukkolást, én is szorítok neked. Nálam már kezd körvonalazódni a rendszer, a poszt pedig már folyamatban van:)

    VálaszTörlés