2013. július 2., kedd

Nem csak vásárfia!

Nem tudom ti, hogy vagytok vele de én imádom  ha vásár/fesztivál vagy valamilyen szabadtéri rendezvény van akkor egyből megjelennek a csodás illatot árasztó kürtöskalácsot árusító bódék! Isteni finomak és ami a legfontosabb nekem mint erdélyi lánynak egyből honvágyam támad!

Arra a döntésre jutottam, hogy nem várakozom mindig az ilyen eseményekre, hanem keresek egy ( tényleg) jó receptet! Igen a hangsúly a jó recepten van, hisz rengeteg féle fajta megtalálható a neten, de csak kevés adja vissza az igazi ízt és minőséget. Hosszas keresgélés után én a Limara félénél maradtam.

Nem mellesleg fontos , hogy legyen megfelelő sütőformánk. Akinek nincs direkt erre a célra kifejlesztett fa formája az se keseredjen el. Lehet készíteni rengetegféle módon. Kiürült sörös-dobozt vagy papírtörlő gurigát alufóliával kell bevonni és kész is.

A recept: 

Ha van olyan konyhai géped ami dagasztani is tud akkor egyből abba kell mérni a hozzávalókat, ha nincs akkor egy műanyagtálba, amibe tudod majd gyúrni. 

Hozzávalók:


  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkás kanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 deciliter tej
  • egy nagy csomag expressz élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj (x2 kell egyszer a tésztába és kell a sütéshez is)
A vajon kívül mindent a tálba teszünk. Én rábíztam a dagasztó gépemre a nehéz munkát:)


  Körülbelül 10 perc dagasztás után mehet az olvasztott vaj is a tésztába. Amikor teljesen egynemű lett akkor egy meleg helyen fél-1 órát kelesztjük a tésztát. Eközben előkészíthetjük a formáinkat. 



Ha gyönyörűen megkelt, akkor fogjuk a nyújtófánkat  és szilikonlapon  fél centi vastagra nyújtjuk a  tésztánkat. Pizza vagy derelye vágóval 2 centi széles vágásokat ejtünk rajta. 


Egy ecset segítségével a második adag olvasztott vajjal megkenjük a formáinkat és elkezdjük szépen formálni a kalácskáinkat. Kissé fedjék egymást a rétegek, de nem kell halálpontosan. Mikor készen vagyunk, feltekertük a tésztát a formákra akkor a szilikonlapon megsodorjuk a még nyers kalácsainkat, így állnak össze a rétegek.


Újból jön az ecset és a vaj, a tésztát megkenjük majd egy tálcában előkészített cukorban meghempergetjük. Lehet fahéjas, kakaós, diós cukor, ahogy szeretitek.


 Ha megvan akkor bekapcsolod a sütőd grill funkcióját, ha nincs akkor a felső sütést és max hőfokra veszed. Miután betetted a kalácsokat sülni 2 percenként fordítasz rajtuk egy kicsit, összesen négyszer. Tehát 8 perc alatt kész is van a finomság:)


Ha kész simán lejön a formáról (kés segítségével húzd le vagy állítsd  fejjel lefelé). Isteni finom és olyan az állaga mint ha parázson sült volna. Ha kipróbálod nem fogsz csalódni:)



Ha esetleg marad ( ezt kétlem ) akkor másnap reggelire is kiváló:) Ugyan ebből a tésztából szoktam brióst is csinálni....hamarosan azt is megmutatom:)

4 megjegyzés:

  1. Imádlak! Én is odáig vagyok érte, de nehéz jó receptre találni. :-)

    VálaszTörlés
  2. Hű, nagyon guszta! Lehet, hogy megcsinálom a családnak :)

    VálaszTörlés
  3. húú köszi, megpróbáljuk ezt a receptet, Anyu alufóliába tekert sörösdobozon akarja sütni, olvastuk hogy lehet így, ez a recept jól fog jönni :)

    VálaszTörlés
  4. Csajok: Ha megcsináltátok mindenképp számoljatok be a sikeréről:)

    Eszter: Köszönöm:)

    VálaszTörlés