2013. július 9., kedd

Menzás paradicsomleves

Városi gyerek vagyok, voltam menzás. Nem mondom, hogy rossz volt, de jó sem. Volt néhány jó nap , általában péntekek amikor leves és péksüti volt. Itt ettem elsőnek paradicsomlevest. Nem mondom, hogy itthon ugyan úgy készítem( az iskolai brutál édes volt), de tény, hogy a rajongást az iskolából hoztam.


Történt egyik nap, hogy rengeteg paradicsom volt itthon, így adta magát az aznapi menü. A paradicsomlevest sokan eszik olaszosan ( mi is néha), sósan, édesen.Készülhet friss paradicsomból, konzervből, paradicsomléből. 

A mai leves összetevői:

  • bors
  • 1 fej hagyma
  • 1 kiló paradicsom
  • 3 evőkanál liszt
  • víz
  • 3 evőkanál cukor
  • olaj
  • tészta
Én mint ahogy említettem friss paradicsomból készítettem, aminek az az egy hátránya hogy  meg kell szabadulni a héjától. Erre én egy nagyon egyszerű módszert tudok: Vízforralóban melegíts fel kb 1,5 liter vizet. Öntsd egy nagy tálba, ha jó forró és dobáld bele a paradicsomokat. Fontos: a paradicsom legyen bevágva, mutatom:


Ha jó forró a víz akkor egy perc alatt felkunkorodik a paradicsom héja és könnyen leszedhető lesz:



A lisztet az olajon megpirítom, közben a héj nélküli paradicsomokat kissé összeturmixolom:


A turmixolt paradicsomot ráöntöm a rántásra, felöntöm annyi vízzel amennyi levest szeretnék és beledobom még a hagymát megpucolva, félbe vágva.  Ilyenkor szoktam sózni, cukrozni, borsozni. Ez ízlés kérdése. Körülbelül 15 perc alatt megfő, ekkor én még átszoktam menni rajta botmixerrel mert mi szeretjük benne a hagyma ízét! 

Közben egy másik edényben megfőződ a tésztát. Tudom szentségtörés nem betűtésztával készíteni, de nem szokott itthon lenni....Ilyennel szoktam:


Ez a leves tényleg nagyon egyszerű, nem is drága , abszolút életmentő egy olyan napon amikor nincs kedved órákat állni a konyhában.

Te voltál menzás?:)

4 megjegyzés:

  1. Voltam. És a legszebb menzás emlékem, amikor az addig Isteni finoman főző konyhás lányokat leváltotta a már készen érkező, szutyok Sodexos kaja, és egy anyacsavart találtam a levesemben...

    VálaszTörlés
  2. Jézusom...anyacsavart???Ez durva

    VálaszTörlés
  3. paradicsomleveees. nyami. betűtésztával az igazi, de felénk van, aki rizst tesz bele:)

    VálaszTörlés
  4. Rami: én is szoktam rizzsel is, itt is szokás:)

    VálaszTörlés