2013. június 13., csütörtök

Nyúltartás- az én szemszögemből 2.rész

Folytatnám a nyuszikkal kapcsolatos bejegyzést pár új témakörrel. 


  1. Mit eszik a nyuszi?
  • Igen, ez egy központi kérdés a nyusziknál. Ugyanis önmagukhoz képest rengeteget esznek, félóránként kb. Így koptatják a fogukat. Egyébként ha hozzászoknak, hogy mindig ugyanakkor kapnak enni akkor imádni-valóak ahogy várják a kaját. Ugrálnak, remegnek és bökdösnek. Sok helyen azt olvastam, hogy naponta 2x reggel és este kell élelmet adni, de én például csak este szoktam, nálunk ez így alakult ki. Este kaja-reggel víz csere. Ez nem azt jelenti, hogy napközben koplalna a kis drága, hanem megtanulta beosztani. Mindig van előtte friss víz és széna, ezek alapvetőek és erre figyelni is kell. Már korábban írtam, hogy mi betegesen rajongunk ezért a kis állatért, ezért el is kényeztetjük. Mindig kutatjuk a legfinomabb csemegéket neki, külföldön is első dolgunk bemenni egy állateledel boltba és venni valami helyi finomságot neki. Rengetegféle jutalomfaltata van, ezeket természetesen nem egyszerre hanem jól beosztva adagolom neki. Imádja a friss zöldségeket s gyümölcsöket, a saláta és a banán a kedvence. 
Amiket én adok neki: ( a kétnaponta kapott zöldség/gyümölcsön kívül)  :
  • Vitakraft termékek: ( Fressnapf; Zoo Dom )










  • Pet bistro termékek:
  • Minden más:




 Körülbelül ennyi féle eleséget váltogatok neki. 

2. Gondozás:


A nyuszik nagyon kedves állatok. Igazi társaság középpontja. Úgy rohangál, játszik hogy mindig kéz alatt legyen. A simogatásért megharcol, hisz a kezed alá fekszik. Szeretetét ki tudja mutatni, bökdös, kapirgál és nyalogat. Nagyon hálás kis teremtések, nagyon tudnak szeretni. Amin meglepődtem, hogy nagyon okosak, fifikásak. Tudják hogy mit lehet és mit nem. Szeretnek rosszalkodni is szóval a telefontöltőket s kábeleket nem érdemes előttük hagyni:) Imád szaladgálni egy kis lopott papírral a szájában, mert tudja hogy elkezdem kergetni és játszunk egy nagyot!

Hetente egyszer ki kell cserélni a wc-ben az almot és forró vízzel átmosni a ketrecet. Fésülni szoktam, viszonylag sokat vedlik de úgy kéthavonta meg is fürdetem. Van kifejezetten nyusziknak készült sampont, csak azt használd!

 Töki kifejezetten imád fürdeni, néhány kép: 




A körmét én szoktam vágni, úgy félévente. Vettem hozzá egy direkt erre a célra kifejlesztett ollót, először féltem de végül-is nem ördöngösség. Ha nem szeretnéd vagy nem mered vágni a nyuszid körmét nyugodtan vidd el kutyakozmetikushoz, ők is értenek hozzá.

A nyuszi meghálálja a törődést és igazi társas lény! Néhány kedves kép Tökiről:

Ilyen picike volt:


 Árnyékban és elpihenve:


  Ilyen rossz is tud lenni:


2 megjegyzés:

  1. Mekkora arc (arc = jó fej)! Imádom <3

    VálaszTörlés
  2. jaaaj de édeees.:)jó látni azt, hogy ti is mennyi mindent megtesztek érte! :)

    nekem is volt 4 és fél évig nyuszkóm.. úgy hiányzik.:(

    VálaszTörlés