2013. május 28., kedd

Így neveld az orchideád!

Sziasztok!

Én voltam az a lány, aki éveken keresztül kapta a szebbnél szebb orchideákat, de nem maradtak meg nála. És az a lány is én voltam, aki sírni tudott volna emiatt.
De jelentem és közben gyorsan le is kopogom, úgy látszik hogy sikerült kitapasztalnom őket. Történt ugyanis, hogy egy tavaly kapott tő, a gondos ápolgatást eredményeképpen idén kivirágzott. Nem is akárhogyan, jelenleg 6 gyönyörű virág van rajta és számtalan bimbó.

Ő lenne a kis drága:


Az orchidea tartás nagy titka ez: ( várjunk csak nincs is titka!) 

Éveken át kerestem én is ezt a titkot, hogy mit kell tenni , mit csinálok rosszul. Kiderült, hogy eddig csak abban hibáztam, hogy nem figyeltem a virágra. észre kell venni, hogy éppen aktuálisan mire van szüksége. DE van persze néhány olyan alap dolog amire érdemes odafigyelni: Jöjjön tehát az orchidea tartás 10 parancsolata:


  1. Hőmérséklet: nem szeretik se a nagyon meleget, se a nagyon hideget! Nyáron semmiképpen ne tegyük ki őket a tűző napra. A legideálisabb a meleg ( de nem nagyon meleg) párás környezet. A párát legegyszerűbben a mindennapos víz spricolással érhetjük el.
  2. Kaspó: Semmiképpen ne tegyük olyan kaspóba ami nem engedi a gyökereket kellően napsütéshez, hisz a fotoszintézis alapeleme a növénynek. 
  3. A virág legjobban az árnyékos helyeket kedveli.
  4. Öntözés: Általában ritkábban van igénye a vízre mint más szobanövényeknek, a legjobb az lenne ha esővízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel történne a locsolás.
  5. Léteznek speciálisan orchidea tápoldatok, én ezeket kéthetente- havonta bevetem.
  6. Általában télen virágzik a növény, ha jó meleg van  a lakásban. Ha elvirágzott nem kell megijedni, van hogy többször is virágzik egy évben, ha pedig nem az sem baj, akkor a leveleit növeszti.
  7. Ha át akarod ültetni a virágot, arra mindenképp figyelj, hogy nehogy egyszerű virágföldet használj, hiszen ebben megfullad a növény. Van speciális orchidea ültető közeg. Arra is figyelni kell, hogy ne legyen sokkal nagyobb a cserép mint a régi, mert akkor csak a gyökereit fogja növeszteni a növény hosszú hónapokon keresztül.
  8. A léggyökeret soha semmi okból eltávolítani nem lehet.
  9. Vigyázni kell, hogy nehogy huzatos helyen legyen a növény, mert akkor a bimbók leeshetnek.
  10. Ha lehet ne a hipermarketekből szerezzük be a virágokat, hiszen ott hónapokig is állhatnak a száraz raktárban. Ha lehet tenyésztőktől vagy virágboltban vásároljunk.

Ha ezeket betartjuk akkor  valószínűleg gyönyörű virágaink lesznek, amiket mindenki észrevesz,  ha belép a szobába:)

Az én szépségeim:





Nektek milyen tapasztalataitok vannak eddig az orchideákkal?

6 megjegyzés:

  1. Nekem egy meghalt, aztán kaptam egy majdnem meghaltat a barátnőmtől, hogy majd nálam biztosan jó helye lesz. 3 éven át csak vegetált, majd most télen megajándékozott jó pár virággal. Megmutatom majd a blogon a heti randomban. :-) Azóta most egy levélen dolgozik, és remélem, megint virágzik majd. Amúgy az előző három évben és a virágzás idején is ugyanúgy locsoltam és ápoltam, szóval kicsit rejtélyes, hogy mitől kapott szárnyra :-) A bimbók születésekor át kellett helyeznem családi esemény és tálalás miatt, de nem dobta le őket, így ezzel is szerencsém volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, megérte várni rá és nem leírni:) Igazi harcos orchidea lehet:)Gratula hozzá!!

      Törlés
  2. De jó,hogy ezt leírtad! Sajnos én is megöltem már pár gyönyörűséget a nem tudásommal =( De a következőt nem hagyom majd =D Jó kis bejegyzés!=)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találod. Épp ezért írtam én is , mert tudom milyen rossz ha nem tudjuk megóvni a virágot és kipusztul!

      Törlés
  3. Alig várom hogy az új lakásban én is újra életre keltsem az itthon a rossz körülmény áldozataiul esett orchideáim. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj, olyan jó lesz. Már én alig várom hogy beköltözzetek, hát akkor ti:)

      Törlés