Sziasztok!
Ma az egyik kedvenc őszi ételemet készítettem el, a sütőtök krémlevest. Nagyon finom és nem mellesleg tele van vitaminnal....
Hozzávalók:
Egy jó másfél kilós kanadai sütőtök, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagy vagy 2 kis krumpli, 2deci főzőtejszín, 3 deci tej, kb 1 liter hús vagy zöldségleves alaplé, kevés vaj, fűszerek: szerecsendió, fehér bors, őrölt kömény, kevés cukor
Én most nem akartam rendes húsleves alaplét csinálni, így zöldségleves alap sűrítményből készítettem egy liternyit
A hagymát és a krumplit megpucoljuk és apróra felvágjuk
Közben a sütőtökünket középen elvágjuk, kiszedjük a magjait és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük:
Így megy be:
És így jön ki a sütőből:
A lényeg: sütés közben kissé meg karamellizálódik és meg is puhul
Így könnyebben tudunk boldogulni a tökkel, kikaparjuk a belsejét:
Ezek után feltesszük egy nagy lábasba a vajat, rá a hagymát, hagyjuk kissé átmelegedni. Ezután hozzáadjuk a sütőtököt és az apróra vágott krumplit és felöntjük az alaplével. Fedő alatt főzzük úgy negyed óráig, ha úgy látjuk, hogy a krumpli is megpuhult, akkor botmixerrel bekrémesítjük levesünket. Ezután hozzáadjuk a 3 deci tej és 2 deci tejszín keverékét és a fűszereket. Összemelegítjük újra a levest, mert a tejes keverék lehűtheti...
Pirítóssal, esetleg pörkölt olajos magvakkal tálaljuk:
Nagyon egyszerű, de nagy kedvenc nálunk.
Én sokszor csinálom, csak én nem sütőm előre a tököt, hanem kockázva krumplival együtt főzöm meg. Isteni:)
VálaszTörlésha megsütöd előre, akkor a sült íz miatt édesebb és pikkánsabb lesz szerintem ;)
VálaszTörlés