2011. július 15., péntek

Kisállatok és a meleg....

Az én kisnyuszkóm épp nagyon szenved a melegtől:( még dokinál is járt, szurikat is kapott, nincs étvágya, egyszóval nem bírja ezt a trópusi klímát:(

Persze nem csak a nyulak, hanem más kisállatok is szenvednek ilyenkor...

kutyusok,cicusok:




A kutyák és a macskák bőrükön keresztül, az emberrel ellentétben, csak igen csekély mértékben képesek hőt leadni. A meleg ellen ők lihegéssel próbálnak védekezni. Ha tartós a meleg, vagy magas a páratartalom, hőszabályozó mechanizmusuk csődöt mondhat, és testhőmérsékletük igen magasra, akár 43 C-ra is felemelkedhet, hőguta alakul ki.

A leggyakoribb okok, melyek fülledt, meleg időben hőguta kialakulásához vezethetnek:

- meleg légtérben - pl. gépkocsiban- bezárva tartózkodás

- folyamatos munkavégzés (vadászat, kiképzés, futtatás,)

- megfelelő árnyék hiánya

- friss ivóvíz hiánya

- nem megfelelően szellőző szőrzet.

Mint láthatjuk, ezek mind olyan okok, melyek rajtunk, gazdákon múlnak, és kis odafigyeléssel kivédhetőek. Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, mindig hagyjunk árnyékos, az állat által elérhető helyen friss ivóvizet! Ha kutyánkat kennelben vagy megkötve tartjuk, gondoskodjunk róla, hogy egész nap, de különösen a legmelegebb órákban, legyen számára árnyék, ahova menekülhet a napsütés elől! Akár fel is locsolhatjuk a környezetét, hogy azt ezzel is hűtsük. A sétát, mozgást inkább a reggeli és esti órákra időzítsük!

Ha mégis bekövetkezett a baj. Honnan vesszük észre?

Kezdetben fokozott lihegést tapasztalunk, majd az állat levert lesz, figyelme tompul. Súlyosabb esetekben sokkos állapotba kerül, előfordulhatnak görcsök és komatózus állapot alakulhat ki. Ezek hátterében a megemelkedett testhőmérséklet okozta agyödéma áll, mely hosszabb ideje fennálló esetekben visszafordíthatatlan agykárosodáshoz és az állat elhullásához vezet.

Mit tegyünk?

Fontos, hogy minél előbb elkezdjük az állat testhőmérsékletének normalizálást! Enyhébb esetekben hűvös, szellős helyen való pihentetés, hidegvizes borogatás, permetezés segíthet. Súlyosabb esetekben állatorvosi segítségre van szükség, hogy az állat életét megmenthessük! Addig is azonban, míg elérünk az orvoshoz, mindenképp kezdjük meg az állat testhőmérsékletének - az előbb felsorolt lehetőségekkel való - csökkentését


nyuszkók:


Nem csak minket, embereket visel meg ez a nagy meleg, hanem a kisállatokat is, sőt, őket még jobban is.

A (hazai) nyulak 14-16 celsius fokon érzik magukat legjobban, de a néhány mínuszos hideg sem okoz kárt bennük, ha megfelelően szigetelt az ól, ill. megfelelő mennyiségű alom anyagot is biztosítanak számukra.

Nem úgy, mint a kánikula. Nem tudják a hőt leadni lihegéssel, mint a kutyák, s nem tudnak izzadni sem, mint az emberek. Egyedüli hőleadójuk a fülük, így minél kisebb fülű a nyuszi (pl. holland törpe), annál nagyobb az esélye egy hőgutára.

A mezei nyulak hatalmas lokátorai nem csak az éles hallást szolgálják, hanem a sűrű erezetű fülükön keresztül hűtik a vérüket, ami a testüket.

Nyáron a panel és tégla építésű lakások is nagyon felmelegszenek, s gyakorta előfordul, hogy a nyuszi nem bírja tovább, nem eszik, nem iszik, majd leállás és kiszáradás miatt elpusztul, ha nem kerül időben orvoshoz.

Mit tudunk tenni?
Hogyan hűtsük a nyuszit?

Reggel, munkába menet előtt csukjuk be a nyílászárókat az egész lakásban, majd sötétítsünk be. Így kevésbé melegszik fel a lakás.

A nyuszinak biztosítsunk 1-2 járólapot, amin hűsölhet. Ha napközben keti lakó, a ketrec műanyagjára fektessünk 1-2 elemet (ha nincs otthon maradék, barkácsáruházakban meg lehet vásárolni 1-2 darabot is, mint minta). Ha szabadon járkálhat, és nincs kövezett része a lakásnak, tegyük le a fent említett járólap darabokat a lakás leghűvösebb pontjára, vagy oda, ahol a nyuszi szívesen tanyázik.

Ha klímás a lakás, inkább felfelé állítsuk a lapátokat, mert a nyulak könnyen huzatot kaphatnak, melyből számos kellemetlen betegség származhat.

Ha ventillátorunk van, használjuk a légkeverés opciót, és ne a nyúlra állítsuk. Ha ketrecben lakik a nyuszi, a keti egyik oldalát letakarhatjuk hidegvizes törölközővel (amit le is fagyaszthatunk akár). Tovább fejlesztett változat, ha erre irányítjuk a ventillátort, de akkor sem a legmagasabb fokozaton.

az én kisbetegem:



Továbbá akár ketreces, akár szabad tartású, fagyaszthatunk le jégakksikat, vagy másfél literes palackokban vizet, amiket konyharuhába csomagolhatunk. Így a nyúl mellé tud feküdni, nem lesz vizes, az akksi vagy a palack, pedig  szőrös. Ezeket akár a ketrec tetejére is tehetjük.

Ha otthon vagyunk vizezhetjük a nyuszink füleit is, óvatosan, arra ügyelve, hogy a hallójáratba ne jusson belőle. Hálásak lehetnek egy kis víz permetért is, de ne alkalmazzuk, ha a nyuszink nagyon megrémül tőle.
Nyárra le is vághatjuk (vágattathatjuk) a nyuszi hasáról a bundát, vagy rövidebbre nyírhatjuk (nyirattathatjuk) az egész testén. Ha vedlik, rendszeresen keféljük ki a bundáját.

A nyuszi előtt mindig legyen friss, hűvös víz, és széna.

Ha nem eszik, iszik, bogyózik, és csak gubbaszt, forduljunk állatorvoshoz mihamarabb! Elsősegélyként 20-30ml probiotikumos, vagy tiszta vizet adjunk neki fecskendőből, nehogy kiszáradjon!

A kerti kifutót úgy helyezzük el, hogy legyen árnyékos hely is. Kint is biztosítsuk a víz ellátását. Sose hagyjuk felügyelet nélkül, s a nagy melegben fokozottan figyeljünk oda rá.

Tilos hirtelen hideg vízzel nyakon önteni, mert sokkot kap(hat) a nyúl!
 

7 megjegyzés:

  1. Jobbulást a nyuszinak :(
    Mi valamelyik nap fürdettük a kutyámat. Nem bírja ő se ezt a meleget. :/

    VálaszTörlés
  2. Jobbulást a nyuszinak :(
    Mi valamelyik nap fürdettük a kutyámat. Nem bírja ő se ezt a meleget. :/

    VálaszTörlés
  3. én raktam be neki flakonba jóhideg vizet de csak boxolta a lábaival meg elkezdte rágni a kupakját...:)

    VálaszTörlés
  4. amúgy lehet buta kérdés.:$ de nincs alatta forgács meg semmi alom?: o vagy te hogy tartod? napközben kint ugrál?

    VálaszTörlés
  5. szia Nici!

    Olyan a ketrece,hogy van olyan rész ahol van forgács, a wc alatt is forgács van, de amugy nem nagyon szereti ha van alatta valami....így a ketrec alja pucér:)
    de napközben szabadon jár kel, kint bent:)

    VálaszTörlés
  6. szia Nici!

    Olyan a ketrece,hogy van olyan rész ahol van forgács, a wc alatt is forgács van, de amugy nem nagyon szereti ha van alatta valami....így a ketrec alja pucér:)
    de napközben szabadon jár kel, kint bent:)

    VálaszTörlés