Arra a döntésre jutottam, hogy nem várakozom mindig az ilyen eseményekre, hanem keresek egy ( tényleg) jó receptet! Igen a hangsúly a jó recepten van, hisz rengeteg féle fajta megtalálható a neten, de csak kevés adja vissza az igazi ízt és minőséget. Hosszas keresgélés után én a Limara félénél maradtam.
Nem mellesleg fontos , hogy legyen megfelelő sütőformánk. Akinek nincs direkt erre a célra kifejlesztett fa formája az se keseredjen el. Lehet készíteni rengetegféle módon. Kiürült sörös-dobozt vagy papírtörlő gurigát alufóliával kell bevonni és kész is.
A recept:
Ha van olyan konyhai géped ami dagasztani is tud akkor egyből abba kell mérni a hozzávalókat, ha nincs akkor egy műanyagtálba, amibe tudod majd gyúrni.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 mokkás kanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 3 deciliter tej
- egy nagy csomag expressz élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj (x2 kell egyszer a tésztába és kell a sütéshez is)
Körülbelül 10 perc dagasztás után mehet az olvasztott vaj is a tésztába. Amikor teljesen egynemű lett akkor egy meleg helyen fél-1 órát kelesztjük a tésztát. Eközben előkészíthetjük a formáinkat.
Ha gyönyörűen megkelt, akkor fogjuk a nyújtófánkat és szilikonlapon fél centi vastagra nyújtjuk a tésztánkat. Pizza vagy derelye vágóval 2 centi széles vágásokat ejtünk rajta.
Egy ecset segítségével a második adag olvasztott vajjal megkenjük a formáinkat és elkezdjük szépen formálni a kalácskáinkat. Kissé fedjék egymást a rétegek, de nem kell halálpontosan. Mikor készen vagyunk, feltekertük a tésztát a formákra akkor a szilikonlapon megsodorjuk a még nyers kalácsainkat, így állnak össze a rétegek.
Újból jön az ecset és a vaj, a tésztát megkenjük majd egy tálcában előkészített cukorban meghempergetjük. Lehet fahéjas, kakaós, diós cukor, ahogy szeretitek.
Ha megvan akkor bekapcsolod a sütőd grill funkcióját, ha nincs akkor a felső sütést és max hőfokra veszed. Miután betetted a kalácsokat sülni 2 percenként fordítasz rajtuk egy kicsit, összesen négyszer. Tehát 8 perc alatt kész is van a finomság:)
Ha kész simán lejön a formáról (kés segítségével húzd le vagy állítsd fejjel lefelé). Isteni finom és olyan az állaga mint ha parázson sült volna. Ha kipróbálod nem fogsz csalódni:)
Ha esetleg marad ( ezt kétlem ) akkor másnap reggelire is kiváló:) Ugyan ebből a tésztából szoktam brióst is csinálni....hamarosan azt is megmutatom:)
Imádlak! Én is odáig vagyok érte, de nehéz jó receptre találni. :-)
VálaszTörlésHű, nagyon guszta! Lehet, hogy megcsinálom a családnak :)
VálaszTörléshúú köszi, megpróbáljuk ezt a receptet, Anyu alufóliába tekert sörösdobozon akarja sütni, olvastuk hogy lehet így, ez a recept jól fog jönni :)
VálaszTörlésCsajok: Ha megcsináltátok mindenképp számoljatok be a sikeréről:)
VálaszTörlésEszter: Köszönöm:)